Man 30 - 39

Wie is Peter?

33 jaar oud, heeft een slechte start gehad in het leven, in een warrig gezin met een afwezige vader. Niks geleerd. Ook niet over hoe je met anderen moet omgaan. Heeft een tijdje op straat geleefd en gebruikt.

Daarna huur niet betaald en dan boem, alle schijnwerpers op je. Probleem er bij: drank. Kwam in gedwongen schuldhulpverleningstraject, drie jaar van 50 euro per week geleefd. De kern van zijn probleem is dat hij niet volwassen is geworden, en niet heeft geleerd om verantwoordelijkheden te nemen. En daar bovenop komt zijn verslaving en de eigenschap dat hij eerst met zijn hoofd tegen de muur moet lopen voordat hij er iets aan doet, of laat doen.

Met de drank is hij nu al geruime tijd gestopt, dat geeft ruimte, in zijn hoofd en in zijn portemonnee. Maakt voorzichtig plannen voor de toekomst. Wil via een inhaaltraject alsnog kwalificaties voor de arbeidsmarkt halen. Maar worstelt met zijn slechte cv, hoe moet hij zich presenteren? Zoekt steun en hulp. En is blij met zijn bewindvoerder die veel meer doet dan hem zijn wekelijkse leefgeld toe te stoppen. Nu of nooit want hij wil tegen een leuke vrouw die hij misschien ooit tegenkomt niet hoeven zeggen ‘ik doe niks’. (‘Die zegt dan: “Je bent een leuke jongen, maar doei!”’) Hij is voortdurend beducht voor een klein foutje dat zo is gemaakt maar waardoor je weer in de schuld zit.

Om de privacy van deze persoon te beschermen is gebruik gemaakt van een verzonnen naam. De werkelijke naam van Peter is bij de redactie bekend.
Peter Man 30 - 39

Maak geen afspraken met schuldeisers die bij je op de stoep staan vanuit paniek

‘Je wilt het dan zo snel mogelijk oplossen, maar misschien maak je dan regelingen die eigenlijk niet te doen zijn. Omdat je dan niet rondkomt qua eten en andere zaken. In zo’n moment van paniek, heb je het overzicht niet.’
Peter Man 30 - 39

Leen niet van vrienden

‘Dat moet je niet doen. Ook al betaal je terug het is meteen 1-0 achterstand op de vriendschap.’
Peter Man 30 - 39

Wees voorzichtig als je na een periode onder financieel toezicht te hebben gestaan, zelf weer keuzes moet maken

‘Lange tijd werd me opgelegd om met vijftig euro te leven, maar ik leerde niet voor mezelf die budgetten te maken. Om eerst te kijken welke rekeningen betaald moeten worden en dan uit te rekenen wat erover blijft.’ Het moment dat je schuldenvrij bent: bouw een financiële buffer op. Met een buffer kan je ook weer eens uitglijden, zonder buffer niet.
Peter Man 30 - 39

Wees niet te koppig

‘Kijk, je kan mij uitleggen van je moet dit en dit doen, maar het komt op een bepaalde manier niet aan. Pas als ik het hard heb geleerd, dan denk ik ineens van, oh, maar die persoon had mij daar al lang op gewezen.’
Peter Man 30 - 39

Blijf niet in zelfmedelijden hangen

‘Er was een tijd dat ik dacht: Waarom zijn mijn ouders er niet voor me? Waarom heb ik dit niet geleerd? Waarom ik krijg de kansen niet? Op een gegeven moment heb ik geleerd dat dat zelfmedelijden is en dat ik ook naar mezelf moet kijken.’
Peter Man 30 - 39

Schakel iemand in

Het moment dat de schulden je mentaal boven het hoofd groeien: ga het niet zelf zitten regelen, schakel iemand in die namens jou de onderhandelingen voert. Zo iemand krijgt veel meer voor elkaar dan jij met je lage status en belast verleden. Zodra je iemand inschakelt zien de schuldeisers je plotseling weer als een normaal mens, terwijl ze je daarvoor alleen maar zagen als een beurs waar ze zoveel mogelijk geld uit wilden halen. Van hulp krijg je rust en ineens ben je dan weer een mens met wie schuldeisers dan rekening (moeten) houden.
Peter Man 30 - 39

Los problemen op die je kunt oplossen

Hou er mee op om anderen – je ouders, de maatschappij- de schuld van je situatie te geven, kijk naar jezelf en pak dingen aan. Los problemen op waar je wel invloed op hebt: verslaving, ruzie of wat dan ook.    
Peter Man 30 - 39

Accepteer niet elke bewindvoerder

Je hebt goede en slechte bewindvoerders. Veranderen van bewindvoerder kan, als je bijvoorbeeld geen vertrouwen hebt in de bewindvoerder, of als er slechte communicatie is.  
Peter Man 30 - 39

Zoek een rolmodel

Zoek een positief rolmodel, iemand die je hoog hebt zitten en waar je een voorbeeld aan kunt nemen.
Peter Man 30 - 39

Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht

Probeer uit je isolement te komen, zoek, doe dingen die niks kosten maar veel opleveren.
Peter Man 30 - 39

Drinken kost geld

Het moment dat je materieel moet overleven: Als je ophoudt met drinken zie je ineens hoeveel geld dat kost.
Peter Man 30 - 39

Als je gokverslaving een vlucht wordt uit de werkelijkheid, dan kun je het echt niet meer de baas

‘Een gokker heeft altijd iets met spanning-ontspanning. Avontuur zoeken, onrust dempen: daar zit het in. In het begin gaat het ook niet over geld per se, hoewel na verloop van tijd het goedmaken van het opgelopen verlies wel een steeds sterkere drijfveer wordt. Je wint wat, vervolgens verlies je een beetje en nog een beetje en dan wil je dat goed maken en zet je nog meer geld in, om vervolgens blut achter te blijven. Om te kunnen blijven spelen, maak je schulden totdat je aan de rand van de afgrond staat. En nog steeds wil je je verloren geld terugwinnen. Ook dan is geld niet belangrijk meer, vluchten uit de werkelijkheid is er voor in de plaats gekomen.’
Peter Man 30 - 39

Je knoopt de eindjes aan elkaar zolang je tijd, gelegenheid en geld hebt.

‘Er zijn drie voorwaarden om je verslaving in stand te houden: je moet er tijd voor hebben (dat heeft iedereen wel), de gelegenheid (die heeft ook iedereen) en geld. Als je niet aan geld kunt komen, kun je niet gokken tenzij je het criminele pad opgaat. Maar negen van de tien gokkers zijn nette mensen, die doen dat niet zo gauw.’

Nóg wijzer worden? Vragen en antwoorden

Stel een vraag aan de redactie
Uw kunt uw vraag anoniem stellen. Ervaringsvraagstukken behoudt het recht uw vraag niet te publiceren en/of in behandeling te nemen.
Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA van Google | Privacy - Voorwaarden