Vrouw 50 - 59

Wie is Johanna?

Johanna is een vrouw van 53 die in een galerijflat in Nieuwegein woont. Ze heeft vier kinderen waarvan de jongste drie was toen ze werd betrapt met drugs in haar koffer. Na tien jaar gevangenisstraf keerde ze terug naar Nederland, vervreemd van haar kinderen en van de Nederlandse samenleving. Binnen de kortste keren sleepte ze een flinke schuld achter zich aan. Nu zit ze al een hele tijd in de schuldsanering en ziet het er naar uit dat ze binnenkort ‘vrij’ is. Ze heeft na haar terugkeer uit de gevangenis domme financiële dingen gedaan, het escaleerde toen ze daardoor haar huis dreigde kwijt te raken. Schulden maken je klein, het is van belang vindt zij, om daar iets groots, iets belangrijks tegenover te zetten anders raak je jezelf kwijt. Zij is voor andere mensen gaan zorgen, vrijwillig, en is inmiddels een zeer gewaardeerde en vaak geraadpleegde ‘counselor’ in haar kerkgemeenschap. Zo heeft ze de balans tussen min en plus hersteld.

Om de privacy van deze persoon te beschermen is gebruik gemaakt van een verzonnen naam. De werkelijke naam van Johanna is bij de redactie bekend.
Johanna Vrouw 50 - 59

Laat je geen hulpverlener opdringen

Het moment dat je hulp nodig hebt: zoek in eerste instantie contact met de gemeente, leg je situatie aan hen voor en laat je de weg wijzen. Laat je geen hulpverlener opdringen, kies zorgvuldig, kies voor iemand die je vertrouwt, aarzel niet om een ander te kiezen die je beter bevalt.
Johanna Vrouw 50 - 59

Een goede bewindvoerder leert je om het zelf te doen

Zoek/neem een bewindvoerder die je iets leert, waar je mee kunt overleggen, niet iemand die iedere week 50 euro onder de deur door schuift en het daarbij laat. Een goede bewindvoerder leert je om het zelf te doen, is hard, maar spaart ook voor je. Een slechte bewindvoerder neemt alle verantwoordelijkheid van je over. Met een goede bewindvoerder koop je rust. Een goede bewindvoerder krijgt bij schuldeisers meer voor elkaar dan jijzelf. Maak daar gebruik van. Besef dat onder bewind staan  ook een kwestie is van zelfbescherming, zolang jij onder bewind staat kan en mag je geen nieuwe schulden maken.
Johanna Vrouw 50 - 59

Overwin je trots

Erken dat je vast zit, dat is de eerste en belangrijkste stap. Overwin je trots die je tegen beter weten in tegen houdt.
Johanna Vrouw 50 - 59

Mentaal tegenwicht bieden

Doe of ontdek waar je goed in bent, bouw dat uit zodat je een mentaal tegenwicht hebt, iets om trots op te zijn.
Johanna Vrouw 50 - 59

Isoleer jezelf niet

Het moment dat de schulden je mentaal boven het hoofd groeien: blijf in je sociale leven zoveel mogelijk doen wat je deed, wees/blijf actief in het leven staan, blijf niet hangen in je angst en in het niet willen weten. Isoleer je niet.
Johanna Vrouw 50 - 59

Ontwikkel je ritselvaardigheden

Het moment dat je materieel moet overleven: stap over je schaamte heen,  regel, ritsel, raak thuis op het internet, meld je aan voor de voedselbank, zoek fondsen, maak gebruik van gemeentelijke en andere regelingen, zoek weggeefsites, zoek alle hulp die je kunt krijgen. Ontwikkel je ritselvaardigheden.
Johanna Vrouw 50 - 59

Leer nee zeggen tegen je kinderen

Het moment dat opvoeding en schulden botsen: prent je kinderen in dat schoon en netjes belangrijker is dan merkkleding, je kinderen materieel in de watten willen leggen is verleidelijk, maar ze leren omgaan met geld is veel belangrijker. Bovendien kun je ook op internet aan goedkope merkspullen komen, misschien niet legaal maar so what? Leer dus nee zeggen tegen je kinderen.
Johanna Vrouw 50 - 59

Wees extra voorzichtig

Het moment dat je schuldenvrij bent: lees in godsnaam voortaan de kleine lettertjes en kijk vooral naar de consequenties voor je financiële situatie, vraag daarbij hulp als je het niet zelf kan.

Nóg wijzer worden? Vragen en antwoorden

Stel een vraag aan de redactie
Uw kunt uw vraag anoniem stellen. Ervaringsvraagstukken behoudt het recht uw vraag niet te publiceren en/of in behandeling te nemen.
Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA van Google | Privacy - Voorwaarden